Amatersko mikološko udruženje

amblem_udruzenja_velikiO Amaterskom mikološkom udruženju

Amatersko mikološko udruženje (AMU), sa sjedištem u Sarajevu, je neprofitna organizacija, odnosno udruženje građana, osnovano u februaru 2010. godine s ciljem jačanja mikologije na prostorima BiH i šire, istraživanja i inventarizacije gljiva, te njihove adekvatne konzervacije.

Kako postati članom Udruženja?
Članovima Udruženja mogu postati svi državljani Bosne i Hercegovine (fizička i pravna lica), te strani državljani sa urednom boravišnom dozvolom.
Uvjeti za članstvo su ispunjena pristupnica, te uplaćena članarina za tekuću godinu (detalje za uplatu članarine i propisno ispunjavanje pristupnice možete pronaći ovdje).

MycoBH i Amatersko mikološko udruženje
MycoBH je oficijelni web site Amaterskog mikološkog udruženja na kojem Udruženje prezentira sve svoje projekte i aktivnosti iz oblasti mikologije, te rezultate i evaluaciju istih. Web stranica i forum se finansiraju iz privatnih izvora zahvaljujući dobroj volji pojedinaca.

IMG_9055
Šta je zapravo MycoBH?
MycoBH je web stranica posvećena svijetu gljiva i naučno-istraživačkim projektima iz oblasti mikologije. Idejna misao je da stranicu uređuju i organizuju stručnjaci i mikolozi amateri, te eksperti i entuzijasti iz različitih prirodnih oblasti. Na ovaj način rad i projekti udruženja se trebaju na transparentan način prezentirati javnosti. S druge strane ovako definisana web stranica ima za cilj da ujedno doprinese popularizaciji mikologije kao nauke o gljivama na ovim prostorima.

Ko su članovi MycoBH tima?
Gljivari amateri i eksperti iz zemlje i regiona te sve druge osobe sklone prirodi, njenoj zaštiti i očuvanju, ali i prirodnim naukama. Cilj nam je stvoriti respektabilan tim koji će kvalitetno i kontinuirano provoditi različite vrste mikoloških istraživanja na prostorima Bosne i Hercegovine, ali i šire.

Kako se mogu uključiti u rad stranice i pripadajućeg foruma?
Jednostavno i potpuno besplatno. Dovoljno je da se aktivno uključiš u rad našeg foruma ili da nas kontaktiraš putem predviđene kontakt forme.
Nivo predznanja ne igra nikakvu ulogu (mada je isto poželjno). S druge strane bitno je da te interesuju gljive i mikologija te da imaš želju da podjeliš svoje znanje sa drugima ili si spremna/spreman da naučiš nešto novo.

Napomena!
Na kraju želimo vas upozoriti da svi vizuelni materijali postavljeni na stranici i forumu (fotografije te drugi ilustrativni primjeri) ne smiju biti jedina osnova za determinaciju gljiva. S tim u vezi MycoBH i Amatersko mikološko udruženje ne snose nikakvu odgovornost u slučaju pogrešnih i površnih determinacija.

Amatersko mikološko udruženje
MycoBH – www.mycobh.com