Vlastita video produkcija

Gljive spomenika prirode Tajan

Dokumentarni film o diverzitetu gljiva Spomenika prirode Tajan te drugim prirodnim vrijednostima i fenomenima ovog zaštićenog područja. U nešto manje od pola sata otkrijte šta su to sve znanstvenici iz Mikološkog udruženja MycoBH otkrili pri istraživanjima u prethodne dvije godine, koje značajne vrste gljiva su zabilježili, koja staništa na Tajanu su od najvećeg značaja za gljive kao i koji su to razlozi zbog čega je Tajan nužno očuvati. Pri realizaciji projekta i snimanju filma značajnu pomoć i podršku su pružili članovi SNIK Atom iz Zavidovića koji upotpunjuju i ovaj dokumentarni film svojim komentarima i opažanjima.

Gljive gorskih očiju – Svijet koji nestaje (Fungi of the Mountain Eyes – The World That Disappears)

Dokumentarni film o minijaturnim gljivama odjeljka Ascomycota (gljive mješinarke) koje žive u okviru specifičnih ekosistema planinskih jezera. Priča obrađuje temu neizbježnog zamočvarivanja i nestanka planinskih jezera u Bosni i Hercegovini što će kao posljedicu u dogledno vrijeme imati i gubitak staništa za prilagođene vrste gljiva, ali i brojne druge usko adaptivne vrste organizama.

Tokom snimanja filma istraženo je ukupno 18 planinskih jezera širom Bosne i Hercegovine od kojih je najveći broj onih prirodnog porijekla (lednička ili cirkna jezera). Istovremeno je na ovim staništima zabilježen čitav niz veoma rijetkih, ali i ugroženih gljivljih vrsta od kojih su neke registrovane po prvi put za Bosnu i Hercegovinu, a neke vjerovatno predstavljaju i nove vrste za nauku općenito.

Šta sve kriju planinska jezera u Bosni i Hercegovini, kakva je zaista njihova sudbina te kakve i koje smo vrste gljiva zabilježili – saznajte u naredne 63 minute. Film je snimljen u okviru naučno-istraživačkog projekta: “Discovering the Diversity of the Alpine Ascomycetous Fungi in Severely Vulnerable Ecosystems of Glacial and Other Mountainous Lakes in Bosnia and Herzegovina” kojeg je podržala Rufford fondacija iz Londona.