Mikološko udruženje MycoBH

O Mikološkom udruženju MycoBH

Mikološko udruženje MycoBH je osnovano u februaru 2010. godine pod nozivom Amatersko mikološko udruženje (AMU), sa sjedištem u Sarajevu. Početkom 2018. godine Udruženje mijenja naziv u Mikološko udruženje MycoBH. Udruženje je neprofitna organizacija, a glavni ciljevi udruženja su jačanje mikologije na prostorima BiH i šire, istraživanja i inventarizacija gljiva, te njihove adekvatna konzervacija. Članovi udruženja provode različite vrste mikoloških istraživanja i naučno-istraživačkog rada te druge vrste ekoloških studija. Kroz dosadašnji rad uspješno smo realizovali čitav niz istraživačkih i drugih projekata koji su rezultirali značajnim prilozima poznavanju gljiva Bosne i Hercegovine.

Kako postati članom Udruženja?
Članovima Udruženja mogu postati svi državljani Bosne i Hercegovine (fizička i pravna lica), te strani državljani sa urednom boravišnom dozvolom.
Uvjeti za članstvo su ispunjena pristupnica, te uplaćena članarina za tekuću godinu (detalje za uplatu članarine i propisno ispunjavanje pristupnice možete pronaći ovdje).

Web stranica
MycoBH je oficijelni web site Mikološkog udruženja MycoBH na kojem Udruženje prezentira sve svoje projekte i aktivnosti iz oblasti mikologije, kao i rezultate i evaluaciju istih te objavljuje naučno-istraživački radove i publikacije. Web stranica i forum se finansiraju iz privatnih izvora zahvaljujući dobrovoljnim prilozima pojedinaca.

Iz arhive – © Mikološko udruženje MycoBH

Naša ideja je da stranicu uređuju i organizuju stručnjaci i mikolozi amateri, te eksperti i entuzijasti iz različitih prirodnih oblasti. Na ovaj način rad i projekti udruženja se trebaju na transparentan način prezentirati javnosti. S druge strane na ovaj način formulisana web stranica ima za cilj da ujedno doprinese popularizaciji mikologije kao nauke o gljivama na ovim prostorima.

Registracija Fungarija – FAMU
Fungarij Mikološkog udruženja MycoBH (akronim FAMU) je od 2019. godine registrovan kod The New York Botanical Garden, odnosno pri bazi podataka koja broji preko 3.100 registrovanih herbarija/fungarija širom svijeta i jedna je od rijetkih vladinih ili nevladinih organizacija koja ima registrovan herbarij/fungarij u Bosni i Hercegovini. Shodno tome Mikološko udruženje MycoBH u mogućnosti je službeno razmjenjivati materijal sa drugim fungarijima širom svijeta.

Relevantne podatke za FAMU moguće je pronaći na sljedećem linku: http://sweetgum.nybg.org/science/ih/herbarium-details/?irn=255940

Ko su članovi MycoBH tima?
Gljivari amateri i eksperti iz zemlje i regiona te sve druge osobe sklone prirodi, njenoj zaštiti i očuvanju, ali i prirodnim naukama. Cilj nam je stvoriti respektabilan tim koji će kvalitetno i kontinuirano provoditi različite vrste mikoloških istraživanja na prostorima Bosne i Hercegovine, ali i šire.

Napomena
Na kraju želimo vas upozoriti da svi vizuelni materijali postavljeni na stranici i forumu (fotografije te drugi ilustrativni primjeri) ne smiju biti jedina osnova za determinaciju gljiva ili bilo kakve druge procjene. S tim u vezi Mikološko udruženje MycoBH ne snosi nikakvu odgovornost te se ograđuje od svih vrsta površnih determinacija.

Mikološko udruženje MycoBH
www.mycobh.com