Mikološko udruženje MycoBH

O Mikološkom udruženju MycoBH

Mikološko udruženje MycoBH je osnovano u februaru 2010. godine pod nazivom Amatersko mikološko udruženje (AMU), sa sjedištem u Sarajevu. Početkom 2018. godine Udruženje mijenja naziv u Mikološko udruženje MycoBH. Udruženje je neprofitna organizacija, a glavni ciljevi udruženja su jačanje mikologije na prostorima BiH i šire, istraživanje i inventarizacija gljiva, te njihova zaštita, odnosno konzervacija i valorizacija njihovih specifičnih i ugroženih tipova staništa. Članovi udruženja provode različite vrste mikoloških istraživanja i naučno-istraživačkog rada te druge vrste ekoloških studija. Kroz dosadašnji rad uspješno smo realizovali čitav niz istraživačkih i drugih projekata koji su rezultirali značajnim prilozima kao i unapređenju poznavanja i otkrivanja diverziteta mikobiote Bosne i Hercegovine.

Kako postati članom Udruženja?
Članom Mikološko udruženja MycoBH mogu postati svi državljani Bosne i Hercegovine (fizička i pravna lica), te strani državljani sa urednom boravišnom dozvolom.
Uvjeti za članstvo su ispunjena pristupnica, te uplaćena članarina za tekuću godinu (detalje za uplatu članarine i propisno ispunjavanje pristupnice možete pronaći ovdje). Program članstva podrazumijeva nekoliko različitih članskih paketa koji sa sobom nose određene benefite.

Web stranica
MycoBH je oficijelni web site Mikološkog udruženja MycoBH na kojem Udruženje prezentira sve svoje projekte i aktivnosti iz oblasti mikologije, kao i rezultate i evaluaciju istih te objavljuje naučno-istraživački radove i publikacije.

Registracija Fungarija – FAMU
Fungarij Mikološkog udruženja MycoBH (akronim FAMU) je od 2019. godine registrovan kod The New York Botanical Garden, odnosno pri bazi podataka koja broji preko 3.100 registrovanih herbarija/fungarija širom svijeta i jedna je od rijetkih vladinih ili nevladinih organizacija koja ima registrovan herbarij/fungarij u Bosni i Hercegovini. Shodno tome Mikološko udruženje MycoBH u mogućnosti je službeno razmjenjivati materijal sa drugim fungarijima širom svijeta.

Relevantne podatke za FAMU moguće je pronaći na sljedećem linku: http://sweetgum.nybg.org/science/ih/herbarium-details/?irn=255940

Ko su članovi MycoBH tima?
Stručna lica i znanstvenici iz Bosne i Hercegovine, skloni zaštiti prirode i očuvanju prirodnih resursa u njihovom najvrijednijem obliku. Cilj nam je stvoriti respektabilan tim koji će kvalitetno i kontinuirano provoditi različite vrste mikoloških istraživanja na prostorima Bosne i Hercegovine, ali i šire.

Napomena
Za sva dodatna pitanja i informacije slobodno nas kontaktirajte putem naših kontakt formi rado ćemo na ista probati odgovoriti!

Mikološko udruženje MycoBH
www.mycobh.com