Istraživanje i inventarizacija gljiva Igmana, Visočice i Bjelašnice, u svrhu kreiranja preliminarnog popisa vrsta navedenog područja

Početkom juna uspješno je privedena kraju implementacija projekta Istraživanje i inventarizacija gljiva Igmana, Visočice i Bjelašnice, u svrhu kreiranja preliminarnog popisa vrsta navedenog područja koji je podržao Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Nakon niza prošlogodišnjih terenskih izleta, edukativnih vikend radionica i međunarodnih mikoloških radionica, projekat je formalno okončan terenskim istraživanjem i prikupljanjem proljetnih vrsta na području planine Igman (Javornik).
Nakon toga uslijedila je sistematizacija i revidiranje svih zabilježenih vrsta na području Igmana, Visočice i Bjelašnice, te konačna izrada preliminarnog popisa vrsta navedenog područja. Popis vrsta broji ukupno 418 vrsta gljiva, od čega su 142 pripadnika razredaAscomycetes i 276 pripadnika razreda Basidiomycetes.
Želimo svakako napomenuti da provedba ovog projekta, uz korištenje svih neophodnih metoda za analizu i prakse provođenja istraživanja na terenu, predstavlja sigurno jedan od najrelevantnijih mikoloških poduhvata realizovanih na području Bosne i Hercegovine u skorije vrijeme. Mišljenja smo da ovakvi i slični projekti trebaju biti osnova za izradu mnogo važnijih dokumenata i strategija upravljanja koje se tiču zaštite okoliša, odnosno očuvanjem biodiverziteta i jedinstvenih ekosistema.
Navedeni popis vrsta će biti predmet kontinuiranog revidiranja, odnosno stalnog dopunjavanja rezultatima istraživanja sa ovih područja. Na kraju još jednom koristimo priliku da iskažemo neizmjernu zahvalnost podršci Fonda za zaštitu okoliša FBiH, te činjenici da su prepoznali istinski značaj ovog projekta.

Svi zainteresirani za uvid u preliminarni popis vrsta mogu poslati upit za isti na mail amu@mycobh.com, a lista vrsta će u skorije vrijeme biti publicirana i u jednom od narednih brojeva službenog glasnika Amaterskog mikološkog udruženja.

Leave a Reply