Upoznajmo rijetke i ugrožene gljive Kantona Sarajevo

potpisivanje_ugovoraU petak 03.06.2011. godine, predstavnici Amaterskog mikološkog udruženja potpisali su ugovor sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, na čelu sa Ministrom Abidom Jusićem, koji se odnosi na sufinansiranje novog projekta Udruženja pod nazivom “Upoznajmo rijetke i ugrožene gljive Kantona Sarajevo”, čija je implementacija planirana za jesen 2011.
U skladu sa Javnim pozivom, za nevladine organizacije iz oblasti zaštite okoliša, koji je pomenuto Ministarstvo objavilo u aprilu, za sufinansiranje je odabrano 10 projekata, a na veliko zadovoljstvo članova AMU-a i naš projekat je našao mjesto među njima.
U sklopu provedbe pomenutog projekta Udruženje želi izgraditi i ojačati svijest o značaju očuvanja okoliša i zaštite gljiva, te njihove uloge po biodiverzitet u cjelini, prvenstveno među mlađom populacijom. Projekat će započeti organizovanim edukativnim izletima za učenike osnovnih i srednjih škola, te studente fakulteta prirodnih nauka.
Nakon toga uslijedit će i organizacija, odnosno postavka jesenje izložbe gljiva u auli Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, otvorene za sve zainteresovane posjetioce, a u organizaciji iste će učestvovati saradnici i prijatelji iz inostranstva.
Finalni pečat implementaciji projekta će svakako dati i izrada i štampanje dvije vrste brošura: “Jestive i otrovne gljive Kantona Sarajevo”, te “Rijetke i ugrožene gljive Kantona Sarajevo”, koje će se distribuirati pretežno u okviru škola, a sve u svrhu edukacije učenika.

Ovim putem još jednom želimo izraziti veliku zahvalnost Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša, prije svega jer je prepoznalo i uvažilo značaj ovakvog projekta, te finansijski podržalo i omogućilo realizaciju istog. Iskreno se nadamo da ćemo i nakon uspješne implementacije ovog projekta nastaviti saradnju.

Foto (izvor): Oslobođenje

Prilog: Isječak iz Dnevnika TVSA – Potpisivanje ugovora sa predstavnicima nevladinih organizacija.

Leave a Reply