Međunarodni biološki kamp – Bočica 2015

Od 09. do 14.08.2015. godine u organizaciji Društva studenata biologije održan je peti po redu Međunarodni biološki kamp, ovaj put mjesto okupljanja bio je planinarski dom Bočica nadomak Kaknja. Predmet istraživanja su bil izuzetno zanimljivi i raznoliki tereni u okolini Kaknja, a u okviru samog kampa djelovalo je kao i obično više istraživačkih sekcija (herpetološka, entolološka, botanička, sekcija za šišmiše i mikološka).
Mikološka istraživanja pod vodstvom Amaterskog mikološkog udruženja provedena su u prva dva dana trajanja kampa i to na lokalitetima močvare Bistrik (Haljiniči), te duž gornjeg toka rijeke Trstionice prema prašumskom odjelu.
Na prvom lokalitetu nije zabilježen zadovoljavajući broj nalaza, te je potrebno provođenje niza istraživanja u različitim periodima kako bi se utvrdilo da li ovaj lokalitet ima određen mikološki značaj.
Sa druge strane dolina Trstionice se i pored velike suše pokazala poprilično interesantnim terenom za plodonošenje i razvoj brojnih vrsta gljiva iz razreda Ascomycota, što je uglavnom i bio predmet istraživanja.
Veći dio nalaza determinisan je do nivoa vrste, a jedna vrsta registrovana je po prvi put za područje Bosne i Hercegovine, o čemu će više biti riječ u nekom od narednih brojeva našeg on-line magazina.

Galeriju fotografija možete pogledati ispod.

Leave a Reply